Intet nytt....

Hej!
Inte mycket att rapportera om, allt går sin lilla gång, vi packar och glesar.
Julstjärnorna puttrar på som de ska, fast lite OBS måste vi vara nu, har lite kalla nätter och fuktigt i luften, detta trivs diverse växtskadliga svampar i och julstjärnorna är lite känsliga. Vi åtgärdar detta med att köra med fläktar så luften i växthusen inte står stilla och ge te värme när det är som svalast på natten, det ger att vi får en jämnare temperatur inne i växthusen, svamparna vill gärna ha lite svängningar i temperaturen.


Tills vi hörs nästa gång, 
ha det bra,
njut av alla växter som finns! 


Besvär....

Hej!
I Skåne har vi vartannatdagsväder nu, sol, regn, blåst och hög luftfuktighet avlöser varandra, detta ställer till det lite för att styra klimatet till våra julstjärnor, är ett evigt pillande i klimatdatorn, vi får ändra inställningarna hela tiden. Det är ju väldigt viktigt att vi har bra växtkraft i plantorna, sämre tider vad det gäller soltimmar och kvalitét i solljuset är att vänta.
Hur ser då plantorna ut som vi toppade för 10 dagar sen?


jodå, dom växer som dom ska...


och så här ser vår blogstjärna ut


tänk nu inte på jul och stress,
är ju bara augusti,
det är bara vi trädgårdsmästare som är lite konstiga och pillar med julblommor på sommaren!

Toppning!

Hej!
Julstjärnorna växer på som de ska, vi har toppet dom första nu

man bryter av tillväxtpunkten p åplantorna för att de ska bilda sidogrenar.
 
Julstjärnor tillhör släktet Euphorbiaceae, ett av kännetecknen för det släktet är den vita saven som är gummiaktig. Det förkommer att man säger att julstjärnor är giftiga pga saven, en sanning med modifikation, man får ha i sig rätt mycket för att bli förgiftad men det är inte att rekomendera att prova! Får du sav på fingrarna så tvätta dig med vatten och tvål direkt, vissa kan ha känslig hy och saven kan orsaka rodnad och klåda.

Kan vara på sin plats att säga att bloggaren inte är känslig, jag toppar alla stjärnorna själv, anledningen är att man toppar lite olika och om en toppar alla så får vi en jämnare slutprodukt.


Augusti

Hej!
Så har vi kommit in i augusti vilket innebär julstjärnemånad för trädgårdsmästaren, det är nu vi ska bygga upp och ladda våra julstjärnor inför hösten. Vi har ju ljus och värme nu så det gäller att utnyttja det, bistrare tider kommer.
Vi planterar de sista denna veckan.
Hur ser vår bloggjulstjärna ut?

Så här ser den ut. Det är nu 13 dagar sen vi planterade den, den har växt på såpass bra att den ska bli toppad här i veckan för att ge flera grenar. Hur ser rötterna ut kan man undra.......

....jodå, även rötterna växer för fullt!
En julstjärneodlares värsta fiende är en liten mygga som kallas sorgmygga, de lägger ägg i torven och deras larver älskar att gnaga på rötterna, vilket innebär problem: en rotspets som blir avgnagd slutar att växa, för att inte dö så bildas sidorötter vilket tar tid och är energikrävande för plantan, näringsupptaget blir sämre och plantan växer väldigt långsamt. Rotsystemet blir svagt utan grova basrötter, det ger en sämre kvalitet och dålig hållbarhet när plantan skall levereras till Dig!
Vad att göra?? Jo, vi vattnar ut en bakterie som har ihjäl larven inom 48 timmar och samtidigt vattnar vi ut en nematod; en väääldigt liten mask typ, som aktivt söker upp sorgmyggelarver och har ihjäl larverna. Dessa nematoder förökar sig i krukan hela tiden och ger skydd under en väldigt lång tid.
Det låter kanske grymt men är helt ofarligt för alla utom sorgmyggan och det finns naturligt i jorden överallt, faktum är att den arten av nematoder vi använder är faktiskt hittad just i Sverige.



För övrigt så börjar vi leverera Kalanchöe och Cyklamen för fullt denna veckan och nästa vecka börjar även Calandivan och bollchryssen!

Men glöm nu inte att även augusti är en sommarmånad,
så bara njut, njut, njut!!!!

RSS 2.0